Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

Dzieci i młodzież z gminy Moszczenica miały możliwość uczestniczenia w bezpłatnych zajęciach kulinarnych, podczas których dowiedziały się, jak wyglądało reglamentowane życie kulinarne Polski w pierwszych miesiącach po zakończeniu II wojny światowej. Poznały także codzienny jadłospis szeregowego obywatela PRL oraz mogły skosztować potraw wprost z najlepszego baru mlecznego w kraju.

Reglamentowana żywność, system kartkowy i kolejki w sklepach — tak w skrócie można opisać polską kuchnię powojenną, w której przeciętny Kowalski nie miał zbyt dużego wyboru, ponieważ jadłospis przedstawiał się więcej niż skromnie. Dominowały ziemniaki z cebulą, groch, kasza manna, pyzy ze słoniną, chleb z cukrem oraz najtańsze zupy, m.in. kapuśniak czy krupnik. Powszechne ubóstwo oraz dezorganizacja handlu powodowały, że zapewnienie sobie codziennego wyżywienia dla większości rodzin w całym kraju stanowiło nie mniejszy problem niż podczas okupacji.

O tych wszystkich niedogodnościach opowiadały seniorki z Moszczenicy — Maria Dygoń i Adolfa Znój, które dla uczestników warsztatów przygotowały także potrawy do degustacji. Dzieci i młodzież uczestniczące w warsztatach mogły się przekonać, jak smakują prołzioki, groch z kapustą, bób ze śmietaną, chleb ze śmietaną i cukrem oraz transport, czyli fasola ze śliwkami. Nie mogło także zabraknąć młodych ziemniaków z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Było smacznie i zdrowo!

{gallery}zdjecia/2019/7/16dawne{/gallery}

 

 
 

Projekt „Dobre życie zaczyna się od dobrej książki”, realizowany jest z programu 
Partnerstwo dla Książki i dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego 
pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Zostaw odpowiedź