Z radością informujemy, że Ośrodek Kultury i Biblioteki w Moszczenicy dołączył do projektu „Biblioteka bezglutenowa”!
Projekt powstał z inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz firmy Good Books, we współpracy z Justyną Tarkowską (pracownia graficzna Mile Widziane).
Celem projektu jest rozpowszechnianie wiedzy na temat celiakii i diety bezglutenowej poprzez bezpłatne udostępnianie bibliotekom wydawnictw o tej tematyce.
Aby otrzymać pakiet książek, musieliśmy wykonać jedno z trzech zadań konkursowych. Pani Agata Ćwiklik — pracownik OKiB — napisała wiersz o tematyce glutenu, celiakii i diety bezglutenowej, który prezentujemy poniżej:
Fraszka o glutenie
Jak zaradzić temu,
że żyć przyszło bez glutenu.
Skóra swędzi, czerwienieje,
brzuszek boli po glutenie.
Dietę trzeba zastosować
organizmu nie forsować.
Ryż i kaszę bulgur mamy,
a pszenicy unikamy.
Zastąpimy pizzę rybą,
żeby zdrowo nam się żyło.
Jajka, sery można jeść
i owoce jak masz chęć.
I na koniec powiem szczerze,
w co od dawna ja już wierzę,
bez glutenu można żyć
i szczęśliwym również być.
Nasza bezglutenowa półka, która powstała dzięki udziałowi w konkursie, zawiera:
„Co je Jan? I dlaczego nie ciastko?” Książka dla dzieci będących na diecie bezglutenowej.
„Co je Jan? I dlaczego nie ciastko” to bajka–pocieszajka dla maluszków będących na diecie bezglutenowej — małych „celiaków”, czyli dzieci cierpiących na nietolerancje pokarmowe, alergie, ADHD i choroby ze spektrum autyzmu. Książeczka może być wykorzystana przez rodziców, nauczycieli i opiekunów oraz same dzieci, aby oswoić chorobę i łatwo opanować podstawy nowego jadłospisu.
„Ola, Franek i Gucio Gluten”
Ciekawa i mądra książka, która nie poucza, nie nudzi wyjaśnianiem medycznej terminologii, ale przedstawia z życia wziętą historię wzbogaconą o element bajkowy, tak bliski dziecięcej wyobraźni. Pomaga oswoić chorobę i proces dostosowania się całej rodziny do nowego sposobu życia na diecie bezglutenowej, przedstawiając w zabawny i nierealistyczny sposób pojęcie „glutenu”. Jednocześnie prosto tłumaczy, dlaczego niektórzy muszą tajemniczych „glutenów” unikać i jak to zrobić.
„Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny poradnik”
Książka jest przeznaczona dla osób, w przypadku których dieta bezglutenowa to nie moda, a konieczność, często na całe życie. Rozpoznanie celiakii to wyzwanie zarówno dla chorego, jak i jego rodziny. Doskonale wiedzą o tym autorki poradnika. Z doświadczenia własnego lub członków najbliższej rodziny znają nie tylko samą chorobę, emocje towarzyszące rozpoznaniu, zasady stosowania diety, lecz także polskie realia. Poradnik jest w szczególności przeznaczony dla osób świeżo po diagnozie. To źródło wiedzy podające sprawdzone informacje w prosty, zrozumiały dla wszystkich sposób. Z poradnika mogą skorzystać nie tylko chorzy na celiakię, lecz wszyscy zainteresowani dietą bezglutenową i wskazaniami do jej stosowania.
„Dziecko na diecie bezglutenowej w szkole, na wycieczce, na urodzinach. Praktyczny poradnik dla rodziców”
Dziecko na diecie bezglutenowej powinno być traktowane tak jak jego zdrowi koledzy. Ma prawo uczestniczyć w wycieczkach, zielonych szkołach i wszelkich imprezach w gronie rówieśników bez poczucia inności czy dyskryminacji. W poradniku są zawarte praktyczne wskazówki i materiały, które mogą pomóc rodzicom i szkole w stworzeniu środowiska przyjaznego dzieciom na diecie bezglutenowej, m.in.: o czym porozmawiać z wychowawcą, jeśli nasze dziecko ma celiakię, czy możliwy jest bezglutenowy obiad w szkole, jak przekazać informacje o diecie dziecka jego kolegom i koleżankom oraz ich rodzicom, aby potrafili i nie bali się ugościć małego bezglutenowca, jakie są zasady bezpiecznego przygotowywania bezglutenowych posiłków, jak pomóc dziecku wyjechać na zieloną szkołę lub wycieczkę, co zapakować do jego śniadaniówki.
Zapraszamy do naszej półki bezglutenowej, gdzie można znaleźć ciekawe lektury o zdrowym odżywianiu i celiakii.
{gallery}zdjecia/2020/9/bezglutenowa{/gallery}