Sezon przetworów w pełni. Zapobiegliwe panie domu przygotowały już konfitury, dżemy, galaretki z truskawek, wiśni, czereśni i innych owoców. Niedługo trzeba będzie przetworzyć kilogramy ogórków, cukinii, dyni i kapusty.
Często brakuje nam pomysłu, co jeszcze możemy przygotować, aby zatrzymać lato w słoikach czy butelkach. Zastanawiamy się, które owoce i warzywa można suszyć, a które nie. Mamy wątpliwości, co nadaje się na zdrową warzywną kiszonkę. Te i inne kulinarne niepewności z pewnością rozwieją książki z naszych bibliotek. Publikacje zawierają zarówno stare, sprawdzone przepisy naszych babć, jak i te nowoczesne sposoby zatrzymywania słońca w słoikach.
Zachęcamy do lektury:
„Przetwory domowe”, Andrzej Fiedroruk
„Owoce z lasów i pól”, Irena Gumowaka
„Syropy lecznicze domowe, skuteczne, bezpieczne”, Wanda Jackowska
„Przechowywanie i konserwowanie żywności”, Gabriele Lehari
„153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji”
„Przetwory w gospodarstwie domowym”, Kazimiera Pyszkowska
„Przetwory domowe dawne i nowe”, Zofia Zawistowska
{gallery}zdjecia/2020/7/przetwory{/gallery}