Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

Sezon przetworów w pełni. Zapobiegliwe panie domu przygotowały już konfitury, dżemy, galaretki z truskawek, wiśni, czereśni i innych owoców. Niedługo trzeba będzie przetworzyć kilogramy ogórków, cukinii, dyni i kapusty.

Często brakuje nam pomysłu, co jeszcze możemy przygotować, aby zatrzymać lato w słoikach czy butelkach. Zastanawiamy się, które owoce i warzywa można suszyć, a które nie. Mamy wątpliwości, co nadaje się na zdrową warzywną kiszonkę. Te i inne kulinarne niepewności z pewnością rozwieją książki z naszych bibliotek. Publikacje zawierają zarówno stare, sprawdzone przepisy naszych babć, jak i te nowoczesne sposoby zatrzymywania słońca w słoikach.

 

Zachęcamy do lektury:

„Przetwory domowe”, Andrzej Fiedroruk

„Owoce z lasów i pól”, Irena Gumowaka

„Syropy lecznicze domowe, skuteczne, bezpieczne”, Wanda Jackowska

„Przechowywanie i konserwowanie żywności”, Gabriele Lehari

„153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji”

„Przetwory w gospodarstwie domowym”, Kazimiera Pyszkowska

„Przetwory domowe dawne i nowe”, Zofia Zawistowska

 

{gallery}zdjecia/2020/7/przetwory{/gallery}

Zostaw odpowiedź

Ośrodek Kultury i Biblioteki © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Skip to content