Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

„Zasmakuj w bibliotece” to hasło XVII Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek, który obchodzimy w dniach 8–15 maja 2020 roku. Nasze biblioteki bardzo dosłownie podeszły do tego hasła. 


Chcemy Wam — naszym obecnym i przyszłym Czytelnikom — zaproponować smaczne książki, czyli te, które nas inspirują i przenoszą w kulinarny świat. Uznaliśmy, że smaczne to te, które kojarzą się nam z dobrym jedzeniem, przetworami, zdrowymi nawykami konumenckimi i kulinarnymi. Zachęcamy Was do obejrzenia i wypożyczenia publikacji z bibliotek w Moszczenicy i Staszkówce.

Pierwszą grupę tworzą książki kulinarne przeznaczone dla dzieci do pierwszych kuchennych doświadczeń. Poprzez wspólne eksperymentowanie w kuchni i przygotowywanie posiłków rodzice mają możliwość przekazywania dzieciom ważnych wiadomości dotyczących roli właściwego odżywiania, dokonywania najlepszych wyborów w kwestii tego, co jemy. Proponowane książki:

1. Gratka dla małego niejadka

2. Dzieci gotują. Kuchnie świata

3. Przygoda w młynie

4. Jem zdrowo i wygrywam!

5. Moja książka kucharska

6. Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat

7. Gotuj zdrowo dla dzieci


Druga grupa
to publikacje dla dorosłych, które przypominają o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie w każdym wieku. Przy pomocy tych książek możemy nauczyć się przygotowywać posiłki bez chemicznych dodatków, wykorzystywać zioła w kuchni czy przejść na dietę wegetariańską. Osoby starsze dowiedzą się, jaka jest najwłaściwsza dieta dla seniora, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Proponowane książki:

1. Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen

2. Dieta seniora

3. Love vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni

4. Jaglany detoks

5. Konserwowanie i przechowywanie żywności

6. Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

7. Naturalna farmacja

8. Chleb z własnego pieca

9. Zamień chemię na jedzenie

10. Czy wiesz, co jesz?

11. Kuchnia bez chemii


Zostaw odpowiedź