„Zasmakuj w bibliotece” to hasło XVII Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek, który obchodzimy w dniach 8–15 maja 2020 roku. Nasze biblioteki bardzo dosłownie podeszły do tego hasła.
Chcemy Wam — naszym obecnym i przyszłym Czytelnikom — zaproponować smaczne książki, czyli te, które nas inspirują i przenoszą w kulinarny świat. Uznaliśmy, że smaczne to te, które kojarzą się nam z dobrym jedzeniem, przetworami, zdrowymi nawykami konumenckimi i kulinarnymi. Zachęcamy Was do obejrzenia i wypożyczenia publikacji z bibliotek w Moszczenicy i Staszkówce.
Pierwszą grupę tworzą książki kulinarne przeznaczone dla dzieci do pierwszych kuchennych doświadczeń. Poprzez wspólne eksperymentowanie w kuchni i przygotowywanie posiłków rodzice mają możliwość przekazywania dzieciom ważnych wiadomości dotyczących roli właściwego odżywiania, dokonywania najlepszych wyborów w kwestii tego, co jemy. Proponowane książki:
2. Dzieci gotują. Kuchnie świata
6. Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat
Druga grupa to publikacje dla dorosłych, które przypominają o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie w każdym wieku. Przy pomocy tych książek możemy nauczyć się przygotowywać posiłki bez chemicznych dodatków, wykorzystywać zioła w kuchni czy przejść na dietę wegetariańską. Osoby starsze dowiedzą się, jaka jest najwłaściwsza dieta dla seniora, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Proponowane książki:
1. Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen
3. Love vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni
5. Konserwowanie i przechowywanie żywności
6. Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej