Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

Pyszny, świeży i chrupiący rogalik to najlepszy sposób, by umilić sobie poranek! Macie ochotę na małe co nieco? Świetnie! Dzisiaj mamy dla Was szybki i bardzo łatwy w wykonaniu przepis na pyszne rogaliki. W sam raz na Dzień Rogalika, który obchodzimy za trzy dni — 30 stycznia.

Przy niewielkiej pomocy dorosłych pyszne rogaliki możecie wykonać sami. Potrzebne Wam będą tylko dwa składniki: gotowe ciasto francuskie oraz ulubiona marmolada. Życzymy Wam wspaniałych kulinarnych doznań oraz smacznej degustacji przepysznych rogalików.

 

Sposób wykonania:
1. Ciasto francuskie rozwiń i wyprostuj.
2. Przekrój wzdłuż dłuższego boku na dwa takie same paski.
3. Pasek ciasta możesz rozwałkować, by było cieńsze.
4. Ciasto podziel na trójkąty.
5. Na każdy trójkąt nałóż po małej łyżeczce twardej marmolady.
6. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce.
7. Zwinięte rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy, ponieważ rogaliki rosną w trakcie pieczenia. I tutaj potrzebna będzie pomoc dorosłych!
8. Blaszkę z rogalikami włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 20 min.
9. Przestudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.

Życzymy Wam smacznego!


{gallery}zdjecia/PWD/2021/1/rogaliki{/gallery}

Zostaw odpowiedź

Ośrodek Kultury i Biblioteki © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Skip to content