Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

Za nami ostatnie spotkanie realizowane w ramach Akademii Małego Smakosza. Tym razem dzieci i seniorzy mieli okazję zapoznać się z pracą pszczelarza oraz dowiedzieć się o wartościach prozdrowotnych pysznego miodu.

Gościem specjalnym Akademii Małego Smakosza był pan Tadeusz Stępień — pszczelarz z pobliskiej Mszanki — który przywiózł ze sobą prawdziwy ul. Mali uczestnicy spotkania zostali jednak uspokojeni, że w ulu nie ma pszczół, a tylko to, co jest konieczne do jego wyposażenia. Dużą atrakcją była możliwość zaglądnięcia do środka i tym samym poznania jego zawartości. Pan Tadeusz zaznajomił uczestników zajęć z określeniami używanymi w pszczelarstwie, m.in. miodarka, odsklepiacz, podkurzacz, ramka z węzą oraz kapelusz pszczelarski, który można było założyć po to, aby sprawdzić, czy na pewno chroni pszczelarza przez użądleniem.

Podczas spotkania dzieci i seniorzy dowiedzieli się także od czego zależy smak miodu i który z nich jest najwartościowszy. Pan Tadeusz Stępień zachęcał uczestników zajęć, aby miód i produkty pszczele były na co dzień obecne w ich domach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje.

Najsmaczniejszym elementem spotkania była oczywiście degustacja pysznego miodu, którego walory smakowe zostały docenione przez wszystkich uczestników, zarówno dużych, jak i małych. Serdecznie dziękujemy Panu Tadeuszowi za tę ciekawą lekcję o życiu pszczół oraz możliwość poznania walorów miodu.


{gallery}zdjecia/2019/11/pszczelarz{/gallery}

Projekt „Dobre życie zaczyna się od dobrej książki” jest realizowany z programu 
Partnerstwo dla Książki i dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego 
pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Zostaw odpowiedź

Ośrodek Kultury i Biblioteki © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Skip to content