Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

Podczas kolejnego spotkania organizowanego w ramach Akademii Małego Smakosza tematem przewodnim były owoce i warzywa (te znane i te znane trochę mniej), a materiałem edukacyjnym książka Agnieszki Sowińskiej pt. Przekroje. Owoce i warzywa.

Uczestnicy spotkania mogli porównywać przekroje, wielkość oraz smak owoców i warzyw. Oglądali w przekroju m.in. kiwi, borówkę, malinę, pietruszkę, marchewkę, pomidora, ogórka, a także bakłażana. Określali witaminy i pierwiastki, które się w nich znajdują. Dowiedzieli się, co należy jeść, aby uzupełniać braki w witaminach i mikroelementach. Wykorzystując obrazkowe fragmenty książki, uczestnicy spotkania nazywali najcenniejsze pierwiastki i związki znajdujące się w poszczególnych warzywach i owocach. Wymieniali potrawy, które należy jeść, aby być zdrowym. Oczywiście wszyscy zgodnie zapewniali, że nie należy jeść chipsów, za dużo słodyczy oraz pić coca-coli czy innych słodkich napojów gazowanych.

Uczestnicy zajęć podczas owocowo-warzywnych warsztatów tworzyli z ziemniaczanych stempli pieczątkowe warzywa i owoce, a z masy solnej lepili ulubione warzywno-owocowe przysmaki. Dużo frajdy było przy tworzeniu talerza pełnego zdrowia. Na kartonowych talerzach dzieci umieszczały te owoce i warzywa, które są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju. Ostatnim zadaniem było stworzenie kolorowych przekrojów owoców i warzyw zachęcających do poznawania nieznanych smaków, które uczestnicy zajęć namalowali kredą przed biblioteką.

Zachęcamy rodziców do korzystania z edukacyjnej książki Przekroje. Owoce i warzywa oraz do indywidualnych zabaw z dziećmi — nie tylko podczas wakacyjnej przerwy!

{gallery}zdjecia/2019/7/17przekroje{/gallery}

 
 

Projekt „Dobre życie zaczyna się od dobrej książki”, realizowany jest z programu 
Partnerstwo dla Książki i dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego 
pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Zostaw odpowiedź