Podczas kolejnego spotkania organizowanego w ramach Akademii Małego Smakosza tematem przewodnim były owoce i warzywa (te znane i te znane trochę mniej), a materiałem edukacyjnym książka Agnieszki Sowińskiej pt. Przekroje. Owoce i warzywa.
Uczestnicy spotkania mogli porównywać przekroje, wielkość oraz smak owoców i warzyw. Oglądali w przekroju m.in. kiwi, borówkę, malinę, pietruszkę, marchewkę, pomidora, ogórka, a także bakłażana. Określali witaminy i pierwiastki, które się w nich znajdują. Dowiedzieli się, co należy jeść, aby uzupełniać braki w witaminach i mikroelementach. Wykorzystując obrazkowe fragmenty książki, uczestnicy spotkania nazywali najcenniejsze pierwiastki i związki znajdujące się w poszczególnych warzywach i owocach. Wymieniali potrawy, które należy jeść, aby być zdrowym. Oczywiście wszyscy zgodnie zapewniali, że nie należy jeść chipsów, za dużo słodyczy oraz pić coca-coli czy innych słodkich napojów gazowanych.
Uczestnicy zajęć podczas owocowo-warzywnych warsztatów tworzyli z ziemniaczanych stempli pieczątkowe warzywa i owoce, a z masy solnej lepili ulubione warzywno-owocowe przysmaki. Dużo frajdy było przy tworzeniu talerza pełnego zdrowia. Na kartonowych talerzach dzieci umieszczały te owoce i warzywa, które są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju. Ostatnim zadaniem było stworzenie kolorowych przekrojów owoców i warzyw zachęcających do poznawania nieznanych smaków, które uczestnicy zajęć namalowali kredą przed biblioteką.
Zachęcamy rodziców do korzystania z edukacyjnej książki Przekroje. Owoce i warzywa oraz do indywidualnych zabaw z dziećmi — nie tylko podczas wakacyjnej przerwy!
{gallery}zdjecia/2019/7/17przekroje{/gallery}
Projekt „Dobre życie zaczyna się od dobrej książki”, realizowany jest z programu
Partnerstwo dla Książki i dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.