W ostatnim czasie w Ośrodku Kultury i Biblioteki w Moszczenicy odbyły się zajęcia kulinarne pn. „Dobrze gotuję i nie marnuję”.
Warsztaty były podzielone na dwie części – teoretyczną i praktyczną. Podczas pierwszej z nich uczestnicy obejrzeli prezentację, z której dowiedzieli się m.in. jakie konsekwencje niesie za sobą marnowanie jedzenia, co oznacza „należy spożyć przed”, a co „należy spożyć do”, jakie są przyczyny marnowania żywności oraz jak możemy temu przeciwdziałać.
W części praktycznej każdy z uczestników miał okazję sam upichcić własną pizzę z ulubionymi składnikami, a także zrobić sałatkę owocową. Dzieci dowiedziały się również, jak wykorzystać odpadki, tj. łupiny cebuli i czosnku, a także skórki cytrusów i bananów.
Świadomość jest pierwszym krokiem do zmiany, dlatego mamy nadzieję, że przekazana wiedza będzie do niej świetną motywacją.
Warsztaty odbyły się przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach zadania „Nasze Ekoeksperymenty” realizowanego z programu „EkoMałopolska” Edycja 2023r.