Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

Za nami ostatnie spotkanie realizowane w ramach Akademii Małego Smakosza. Tym razem dzieci i seniorzy mieli okazję zapoznać się z pracą pszczelarza oraz dowiedzieć się o wartościach prozdrowotnych pysznego miodu.

Gościem specjalnym Akademii Małego Smakosza był pan Tadeusz Stępień — pszczelarz z pobliskiej Mszanki — który przywiózł ze sobą prawdziwy ul. Mali uczestnicy spotkania zostali jednak uspokojeni, że w ulu nie ma pszczół, a tylko to, co jest konieczne do jego wyposażenia. Dużą atrakcją była możliwość zaglądnięcia do środka i tym samym poznania jego zawartości. Pan Tadeusz zaznajomił uczestników zajęć z określeniami używanymi w pszczelarstwie, m.in. miodarka, odsklepiacz, podkurzacz, ramka z węzą oraz kapelusz pszczelarski, który można było założyć po to, aby sprawdzić, czy na pewno chroni pszczelarza przez użądleniem.

Podczas spotkania dzieci i seniorzy dowiedzieli się także od czego zależy smak miodu i który z nich jest najwartościowszy. Pan Tadeusz Stępień zachęcał uczestników zajęć, aby miód i produkty pszczele były na co dzień obecne w ich domach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje.

Najsmaczniejszym elementem spotkania była oczywiście degustacja pysznego miodu, którego walory smakowe zostały docenione przez wszystkich uczestników, zarówno dużych, jak i małych. Serdecznie dziękujemy Panu Tadeuszowi za tę ciekawą lekcję o życiu pszczół oraz możliwość poznania walorów miodu.


{gallery}zdjecia/2019/11/pszczelarz{/gallery}

Projekt „Dobre życie zaczyna się od dobrej książki” jest realizowany z programu 
Partnerstwo dla Książki i dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego 
pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Zostaw odpowiedź

Ośrodek Kultury i Biblioteki © 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone.