Przejdź do treści Przejdź do paska bocznego Przejdź do dolnej stopki strony

Zapraszamy dzieci i młodzież z gminy Moszczenica na bezpłatne zajęcia kulinarne, podczas których dowiedzą się, jak wyglądało reglamentowane życie kulinarne Polski w pierwszych miesiącach po zakończeniu II wojny światowej. Poznają także codzienny jadłospis szeregowego obywatela PRL oraz będą mogły skosztować potraw wprost z najlepszego baru mlecznego w kraju.

Reglamentowana żywność, system kartkowy i kolejki w sklepach — tak w skrócie można opisać polską kuchnię powojenną, w której przeciętny Kowalski nie miał zbyt dużego wyboru, ponieważ jadłospis przedstawiał się więcej niż skromnie. Dominowały ziemniaki z cebulą, groch, kasza manna, pyzy ze słoniną, chleb z cukrem oraz najtańsze zupy, m.in. kapuśniak czy krupnik. Powszechne ubóstwo oraz dezorganizacja handlu powodowały, że zapewnienie sobie codziennego wyżywienia dla większości rodzin w całym kraju stanowiło nie mniejszy problem niż podczas okupacji. Aby się dowiedzieć więcej o kuchni polskiej za Bieruta i Gomułki, zapraszamy dzieci i młodzież na zajęcia kulinarne, które odbędą się 16 lipca 2019 roku o godz. 10.00 w Ośrodku Kultury i Biblioteki w Moszczenicy!

 

Zajęcia odbędą się w ramach projektu „Dobre życie zaczyna się od dobrej książki”. 
Projekt jest realizowany z programu Partnerstwo dla Książki i dofinansowany ze środków
Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Zostaw odpowiedź

Ośrodek Kultury i Biblioteki © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Skip to content